Kosthold

Mat og kosthold er spennende! Og for løpinga mi er det veldig viktig. Det meste av livet har jeg spist et vanlig norsk kosthold. Men, i løpet av de siste par åra har jeg gjort en del endringer. Jeg tror på ren, ekte mat. Og jeg tror at kroppen ikke behøver alt for mye næring fra dyreriket. I dag kan jeg nok kalles vegetarianer, kanskje også veganer. Men, jeg er ikke 100 prosent «Powered by Plants»… Det hender at jeg spiser egg og kaviar, og jeg er ikke for rigid på melk og egg i for eksempel sauser og supper. Jeg synes det er litt komplisert å «kreve» vegansk mat når jeg for eksempel spiser borte eller spiser i forbindelse med jobb og reiser.

IMG_0999

God helgefrokost: Kaffe, juice (spinat, ingefær, gulrøtter, epler, stangselleri, appelsinjuice og litt sitronsaft), musli med banan, blåbær, jordbær, kanel og chia-frø.

Helse er en viktig grunn til at jeg har kutta ut fisk/kjøtt og erstattet dette med frukt og grønnsaker. Jeg synes media flommer over av undersøkelser og forskning som bekrefter at mye frukt og grønt kan redusere risikoen for flere former for kreft, diabetes og hjerte/kar-sykdommer. Jeg har nok også fått en god del inspirasjon fra andre ultra-atleter, som for eksempel Rich Roll (vegan), Sage Canaday (vegetarianer) og Scott Jurek (vegan).

I sommer bestemte jeg meg for å prøve ett år og se hvordan kroppen reagerer. Så langt har det gått veldig fint. Jeg løper nok bedre, restituerer raskere og føler meg rett og slett bra. Jeg tar jevnlige blodprøver for å sjekke vitaminer, mineraler, kolesterol, blodverdier og så videre. Så langt er legen veldig fornøyd!

En vanlig dag kan kostholdet se omtrent slik ut:

Frokost: Musliblanding med banan, og bær (aller helst blåbær, bringebær og jordbær). Soyamelk eller rismelk. I tillegg et par skiver grovt brød med avokado/agurk/sennep/paprika eller mandelsmør/bringebærsyltetøy. Jeg drikker vann, juice og kaffe.

Les mer om frukosten min her

Lunsj: Grove brødskiver med omtrent det samme pålegget som til frokost.

Middag: Stort sett vanlig mat, men jeg tar vekk fisk/kjøtt. På restaurant bestiller jeg vegetar-alternativet eller spiser på indiske restauranter. I Oslo er favorittrestauranten Vega Fair Food. Spis så mye vegansk mat du kan for en drøy hundrelapp synes jeg er et bra konsept!

Drikke: Vann, vann med kullsyre, juice, kaffe, øl (IPA) og rødvin.
Snacks: Nøtter, potetgull og popcorn. Og frukt. Mye frukt.

IMG_0997

En juicer er tingen! Spinat, gulrøtter, stangselleri, epler og ingefær er et bra utgangspunkt. Bruker normalt vanlige gulrøtter, men det var disse jeg fant i kjøleskapet i dag. Jeg blander inn litt appelsinjuice og noen dråper sitronsaft.

På lange treningsturer og under konkurranser er kostholdet litt anderledes. Se mer om det her.

5 responses to “Kosthold

  1. Hei Sondre. Flott blogg du har!

    Jeg har ingen konkrete planer om å bli en ultraløper i nær fremtid men etter å ha lest boken til Scott Jurek så vet jeg at det er noe jeg må prøve meg på etter at «triatlonkarrieren» er over middagshøyden.

    Uansett så lurte jeg på hvilke stoffer du tester om du har for lite av når du tar blodprøve? Jeg er ingen vegeterianer men har nesten kuttet ut alt kjøtt. Tror derfor ikke at jeg mangler noen ting, men det kan være greit å sjekke.

    • Hei! Legen tar en haug med blodprøver, jeg vet ikke helt hva alt er. Fastlegen min er veldig, veldig bra, og hun hjelper meg med å analysere svarene. Folk som spiser lite kjøtt bør være oppmerksom på nivåene av ferritin og transferiner. Dette kan påvirke blodverdiene og volumet på blodcellene. Jeg har gjort noen justeringer som følge av prøvesvarene jeg har fått. Lykke til videre med Ironman!

  2. Tilbaketråkk: Løpsrapport Ultra-Trail du Mont-Blanc | Sondre Amdahl·

  3. Tilbaketråkk: Tanker om sesongen 2014 | Sondre Amdahl·

  4. Tilbaketråkk: (Ultra)løp og læring – hva jeg har lært av å løpe langt | Sondre Amdahl·

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s