Femundstien på to dager

98 kilometer med fine stier rett i min egen bakgård. Perfekt for en todagerstur!

ENG: This post is about a two day trip on a local trail, «Femundstien». 98 km on very nice trails from Norway’s third largest lake, Femunden, to my home town in Trysil. If your are interested in doing the trip (and can’t read Norwegian), please let me know and I’ll send you some useful hints and tips.

NO: I et par år nå har ildsjelene i DNT Trysil/Engerdal jobbet med å merke og tilrettelegge Femundstien. På sensommeren la jeg merke til et nytt skilt ved Trysil kirke og skjønte at nå, nå er Femundstien endelig ferdig merka. Femundstien starter ved sørenden av Femund og slutter i dag i Trysil sentrum. Men, i løpet av høsten er nok stien klar hele vegen til Søre Osen. Det betyr at det snart finnes et sammenhengende stisystem fra Finnskogleden i sør, via Femundstien til hele det omfattende DNT-nettet i Femundsmarka.

Klar til start ved sørenden av Femund.

Jeg starta mitt lille eventyr med en busstur fra Trysil Skysstasjon onsdag morgen (kl. 09.00). Busstasjonen ligger bare to hundre meter fra der Femundstien starter/slutter i Trysil sentrum.

Etter halvannen time på bussen ble jeg satt av ved Femundtunet, i sørenden av Femunden. Herfra er det ca. 100 meter å gå til start/sluttpunktet i nordenden av stien. Så vidt jeg vet er det mulig å overnatte i hotellrom og hytter ved Femundtunet. Dette kan være lurt hvis du tar den siste bussen fra Trysil (ankommer cirka 21.30 på ukedager).

Femunden ligger 66o meter over havet – Trysil sentrum rager 350 meter over havnivå. Det i seg selv betyr nok at det er lettest å gå/løpe Femundstien fra nord til sør.

De første fem kilometrene av stien er veldig lettløpte med på grusveg og tørre, flate stier. Etter Sørjota (4,8 km) er stien mye mindre oppgått. Det betyr at du må følge mer med på merkinga. Innimellom er det klopper som gir en fin avveksling fra løpinga i myr og lyng.

Det er lagt ut flere kilometer med klopper på Femundstien. 

Etter at stien krysser riksveg 26 etter ca. 10 kilometer, blir landskapet litt mer åpent. Men, det er ikke før etter passering Hovden seter (16 kilometer) at det blir fjellterreng. Og dette fjellterrenget er virkelig en perle! Gode stier snirkler seg over Nyseterskaret og Svarthammarskaret før det bærer forbi Blakksjøen og Hognsjøen. Til slutt avslutta jeg min første dag på Femundstien med å løpe over Tangen, så Lillerøåsen før jeg stoppa for natta ved bua i nordenden av Lillerøsjøen.

Fin rasteplass i bakkene opp mot Hovden seter.

Ved Tangen, rett nord for Lillerøåsen.

Bua ved Lillerøsjøen har fire madrasser og en vedovn. God standard med andre ord!

Bua ved Lillerøsjøen ligger 1,5 kilometer øst for selve Femundstien. Det er godt skiltet til denne bua fra krysset som kommer etter ca. 42 kilometer av Femundstien (når du løper/går nordfra).

Petterbua.

En alternativ overnattingsmulighet er Petterbua. Men, denne ligger en del lenger sør enn bua ved Lillerøsjøen. Jeg vil tippe at det er ca. 8,5 kilometer lenger til Petterbua. Standarden på Petterbua er heller ikke all verden. Det er fire benker og en vedovn, men ikke stort mer heller. Når sant skal sier så er vel ikke Petterbua tenkt som et overnattingssted, heller et sted det er greit å ta seg en rast innendørs når været ikke viser seg fra sin beste side.

Etter Petterbua fortsetter stien sørover i flott fjellterreng. Du kommer etterhvert til et kryss hvor du kan velge å løpe nedom Jaspisbruddet og Saugjetarbua eller en mer direkte (og kortere rute) over Skardfjellet.

img_5935

Saugjetarbua.

img_5939

Inne i Saugjetarbua.

Saugjetarbua er nok et mye bedre overnattingsalternativ enn Petterbua. Ei skikkelig fin bu med fire benker, vedovn, ved og utedo. Her må det være trivelig å overnatte ei mørk høstnatt.

Etter Saugjetarbua går stien i en blanding av skog og fjellterreng før skogen til slutt tar over ved Flå. Men, det går helt fint å komme seg fram i skogen også. Det er lagt ut mange klopper der marka er gjennombløt. På slutten av turen er det ca. åtte kilometer med grusveg før passering i Buflodgrenda. Etter Buflodgrenda går stien på vestsiden av Grimsåsen før noen få meter på asfalt avslutter turen ved Trysil kirke.

Noen tips for Femundstien

  • Jeg lasted ned kart til min iPhone og brukte Kindle-appen til å følge med undervegs. Dette fungerte helt fint. For min del savnet jeg ikke papirkart.
  • Det er ganske enkelt å fylle vann i flaska og/eller drikke fra bekker undervegs.
  • I tillegg til de overnattingsmulighetene jeg har nevnt her, vet jeg at det er mulig å overnatte på Haugen Seter ved Lillerøåsen. Her er det flere hytter til utleie.
  • Ta med liggeunderlag. Det er madrasser i bua ved Lillerøsjøen, men i resten av buene er det ikke madrasser.
  • Pass på at merkingen av stien bytter farge fra rødt til grønt ved Granåsen (mot slutten av turen når du løper/går nordfra).
  • Mine dagsetapper var 42 og 54 kilometer. Jeg brukte ca. 5,5 timer på dag én og ca. 7,5 timer på dag to.
  • Jeg har GPX-filer fra turen som jeg gjerne deler. Men, jeg får ikke lastet dem opp her på WordPress, så send meg en forespørsel på e-post.

Her er kartene: 

1-femund-hovden-kart 2-hovden-tangen 3-tangen-rundhoa 4-rundhoa-svartasvegen 5-hadammen-trysil-kirke

https://connect.garmin.com/modern/activity/embed/1363321211

https://connect.garmin.com/modern/activity/embed/1363323799

img_5951

Utstyret jeg brukte på Femudstien: Lang tights, baselayer topp, vanter, lue, buff, ei ekstra truse (med windstopper), vind- og vannavstøtende bukse og jakke i Gore-Tex. Alle klærne er fra Gore Running Wear. Dunjakke og dunsovepose fra Yeti. 20 liter sekk, batteribank til iPhone, hodelykt, kniv, skje, toalettpapir, toalettsaker, ei vannflaske og gode sko (Altra Lone Peak 3.0). Intet mer – intet mindre. I tillegg kommer selvsagt mat.

Noen flere bilder fra Femundstien

img_5946

Fine stier i skogen på vestsiden av Grimsåsen – her er det ca. fem kilometer igjen til Trysil sentrum.

img_5944

Bru ved Hådammen.

img_5895

Ved Hovden seter.

img_5950

Ved «mål» i Trysil sentrum.

 

4 responses to “Femundstien på to dager

  1. Dette er noe jeg må få gjort en gang. Har aldri løpt noen slike multidagsturer, men har lyst til det. Hvor mye veier sekken på starten av turen? Hadde en ok helg selv treningsmessig da. Halvmaraton i Oslo på lørdag og 45km i nordmarka på søndag.

  2. Verkar vara en väldigt fin tur som måste provas. Vad tror du, klarar en rutinerad MTB-cyklist att cykla den? Eller blir det för mycket trillande med cykeln?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s