Western States Training Weekend

I just wanted to share with you some pictures from the Western States Training Weekend on May 23-25. I had an amazing weekend, even tough my body wasn’t working as good as I had hoped for.

I do not know what it was that bothered me, but I for sure struggled with an upset stomach… It is way better now, so I think it was the food here in the US that screwed up my digestion.

I had some awesome guides for the three day training weekend. On day one (51km from Robinson Flat to Foresthill), I ran in a group with Topher Gaylord. Topher has finished Western States (and UTMB) more than ten times, so he has a lot of course knowledge and experience. It was super cool that Topher introduced me to so many of the legends of our sport! We met Ann Trason, Tim Twietmeyer and John Medinger just to name a few.

IMG_3148

I was in good hands on day 1! From L to R: Nicole Studer, Paul Terranova, Topher Gaylord, Bob Shebest and Dylan Bowman.

The second day (30km from Foresthill to the river and up to Driver’s flat) I met Scott Wolfe and ran with him pretty much the whole day. Scott has at least one top-20 finish, and is a very strong runner. And a super-nice guy. Thanks for all the advice, Scott!

IMG_3157

Two of my fellow runners on day 2: Scott Wolfe and Chris DeNucci.

On the «grand finale», the third day, we ran 35 km from Green Gate to the finish line in Auburn. The pace was a notch faster than the first two days. I do not know what caused this, but it could be that the guide of the day was Ian Sharman. Ian has several top 10 finishes and knows the course like his own back pocket. Ian is also my coach and mentor, so it was very useful for me to run this last section of the course with him.

IMG_3163

My coach and WS veteran, Ian Sharman.

Last but not least; thanks a lot to all the runners and volunteers that I met during training weekend! I look forward to seeing you all in Squaw valley in a couple of weeks.

IMG_3167

At No Hands Bridge: Magdalena Boulet, Laurent Lego, Matthew Laye and Chris DeNucci.

IMG_3161

Ann Trason and Magdalena Boulet. Ann has won the race 14 times. I think I know who’s gonna win this year.

4 responses to “Western States Training Weekend

 1. hei! som en veganer som tidligere har hatt mye mageproblemer under lange løp, tenkte jeg at jeg kunne dele noen tips med deg? du er løpeeksperten, men jeg har en del peiling på hvilken veganmat som funker.

  det ser ut som om du spiser for mye fiber, og dessuten for lite mat generelt? 2200-3000 kalorier daglig virker veldig lite for en som løper så mye som du gjør. du må jo gå en del i minus hver eneste dag? dette i seg selv kan skape en del trøbbel. men fiber-aspektet er også veldig viktig. som en ultraløper bruker du ekstremt mye energi, og hvis kosten din består av veldig fiberrike matvarer (spesielt i dagene før løp og under selve løpet) vil fordøyelsessystemet ditt protestere, og dessuten vil du ikke klare å holde kaloriinntaket høyt nok på grunn av metthetsfølelsen fiberne gir. du vil føle deg tung i magen, maten vil fordøyes tregt og ufullstendig og du vil føle deg sliten. jeg ville også vært forsiktig med fettinntaket. fett er naturligvis en viktig kilde til kalorier, men fordøyes mye tregere enn karbohydrater.

  noen tips til måltider:
  – hvit ris, corn flakes og jordbærsyltetøy. hell mandelmelk over. høres rart ut, men veldig godt + snilt for magen.
  – brødskiver med peanøttsmør og syltetøy kan være fint, men sørg for at laget med peanøttsmør er tynt og at du heller godt på med syltetøy. brødet bør enten være mellomgrovt eller av den litt lysere typen, uten at det blir loff.
  – lys pasta (gjerne glutenfri etter som pasta er litt tyngre fordøyelig) med tomatsaus og magevennlige grønnsaker (unngå for mye løk, hvitløk, brokkoli, blomkål osv).
  – vegetarsushi, men ikke med for mye avocado
  – bakt søtpotet (gjerne uten skall) med lønnesirup eller brunt sukker (ja, jeg tuller ikke. dypp i lønnesirup eller sukker etter baking, utrolig godt!)
  – havregrøt er et bra frokostalternativ, mild for de fleste mager til tross for mye fiber. ha i bananer og lønnesirup, fokuser mest på karbohydratene. mye nøtter og tørka frukt kan derimot skape problemer. tørka frukt er problematisk fordi det tar en del væske fra kroppen.
  – potetmos (laget med mandelmelk, uten smør) med ketchup eller vegansk brun saus (oppskrift på bra saus: https://happyherbivore.com/2009/07/vegan-brown-gravy/). her kan det kanskje være nødvendig å tilføre mer kalorier, etter som poteter gir relativt lite energi
  – stekte potetbåter (gjerne uten skall) med ketchup
  – stor tallerken med hvit ris, poteter og grønnsaker (slik spiser løperne i kenya! med bananer til dessert)
  – frokostblandinger med mindre fiber: corn flakes, puffet ris osv
  – selv om det er nøtter og tørka frukt i den, har jeg erfart at «raw bite»-baren fordøyes ganske greit, trolig fordi «tyggeprosessen» allerede har blitt gjort i bearbeidingen av produktet. kjekt å ha med på lange turer!
  – malaco salte sild er fint å ha med på tur eller løp. veganske! balanserer ut alt det søte. anbefaler også goody good stuffs sine colaflasker eller sour fruit salad
  – torq energidrikk med sitronsmak. verken for søt eller salt
  – clif shot bloks energy chews med koffein. ikke så sølete! kjøp på veganermat.no
  – litt cola under løp, gjerne med litt mindre kullsyre

  generelt vil jeg si at hvit ris redder deg i dagene før løp. hvit ris er utrolig lett å fordøye, du kan spise mye av det uten at det gir verken diaré, luftplager eller forstoppelse. samtidig er det lurt å slappe av, ha en god holdning (altså i ryggen – hold hodet over hjertet og hjertet over bekkenet) og sørge for å spise ofte og nok. du finner nok selv ut av hvor mye fiber som passer deg etter hvert. man kan sikkert trene magen til å spise det meste, men jeg ville holdt et øye med fiberinntaket hvis jeg skulle løpt så langt som du. du vil jo ikke at maten skal holde deg igjen fordi den tar så lang tid å fordøye!

  uansett, jeg er ingen løpeekspert – det er det du som er! men har gått på noen smeller selv, så ville bare gi noen råd om hva som har funket for meg. det er veldig kult og inspirerende å følge med på deg! får alltid lyst til å løpe når jeg er innom denne bloggen.

  alt godt!

  • Hei! Tusen takk for veldig mange gode tips og innspill. Jeg har gjort noen justeringer etter at jeg skrev dette i fjor. Og det er nettop det du påpeker som jeg har rettet opp (det generelle antallet kcal og spesielt fiber). Jeg har vært i kontakt med en ernæringsfysiolog på Olympiatoppen, og der ga de innspill som ligner en del på dine. Men; hvorfor mener du at jeg ikke skal spise så mye fett? Er det bare i dagene før løp, eller generelt? Det er jo en trend for tiden at mange av de «enkle» karbohydratene skal byttes ut med fett.

  • Hei! Tusen takk for veldig mange gode tips og innspill. Jeg har gjort noen justeringer etter at jeg skrev dette i fjor. Og det er nettop det du påpeker som jeg har rettet opp (det generelle antallet kcal og spesielt fiber). Jeg har vært i kontakt med en ernæringsfysiolog på Olympiatoppen, og der ga de innspill som ligner en del på dine. Men; hvorfor mener du at jeg ikke skal spise så mye fett? Er det bare i dagene før løp, eller generelt? Det er jo en trend for tiden at mange av de «enkle» karbohydratene skal byttes ut med fett.

 2. så flott! når det gjelder fett er det først og fremst fordi det tar lenger tid å fordøye, og da tenker jeg spesielt under selve løpet. nesten alle løpere blir veganere under konkurranser – fordi protein og fett er vanskeligere å fordøye. resten av tiden er plantefett som avokado og nøtter fint tilbehør til karbohydratene som utgjør størsteparten av måltidet. nok kalorier er defintivt det viktigste. du er jo allerede i toppform og er avhengig av jevnt påfyll med energi for å ikke miste vekt.
  dr. john mcdougall er en kjent plantebasert lege som har vært talsmann for en vegansk høykarbodiett med lite fett i rundt førti år (og rådene hans har vært de samme hele veien – sjelden for en lege som gir ernæringsråd), han har skrevet spesifikt om atleter her: http://www.nealhendrickson.com/mcdougall/030900puathletesarepeopletoo.htm det finnes dessuten mange lærerike videoer med dr mcdougall av nyere dato på youtube!

  samtidig, som rich roll sier det: «It’s worth mentioning that because I place such a severe toll on my body, training upwards of 25 hours per week at times, I incorporate certain fats into my diet that would not be advisable for the more sedentary person – things like almonds, walnuts, oils (coconut & olive) and avocados — a good source of dense clean burning energy that works for me but not recommended unless you are already very fit and active.»

  det er nok sånn at ultraløpere trenger en del mer fett, bare for å kunne få i seg nok kalorier hver dag, men jeg er overbevist om at det mest gunstige er at opptil 65-80% av daglig kaloriinntak kommer fra karbohydrater, både for fordøyelsen og prestasjonens skyld.

  resten av tiden er det selvfølgelig viktig at karbohydratene er av den mer langsomme typen – det er i dagene rundt og under viktige løp at det er viktig å trappe ned på fibermengden. men for en langdistanseløper å bytte ut «enkle» karbohydrater med fett høres derimot ut som en veldig dårlig idé.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s