CCC i 2013 vs. UTMB i 2014 – hvordan har forberedelsene gått?

I fjor kom jeg på en bra 10. plass i CCC, lillesøsteren til Ultra-Trail Mount Blanc (UTMB). Om litt over to uker står jeg på startstreken i årets store høydepunkt, UTMB. Men er jeg bedre forberedt i år sammenlignet med i fjor?

Rundt juletider fikk jeg vite at jeg «vant» trekningen om å få løpe UTMB, 167 kilometer og 10 000 høydemeter rundt hele Mount Blanc-massivet. UTMB er absolutt et av de største ultraløpene i verden, og er nok løpet med mest prestisje og størst oppmerksomhet. Hit kommer alle de beste ultra trail-løperne. Jeg gleder meg som en unge til startskuddet går om ettermiddagen den 29. august!

Helt siden jeg fikk vite at jeg er med i UTMB har dette hatt fokus for treninga og for valget av andre konkurranser. Planen var å fokusere på Transgrancanaria (127 kilometer), Lavaredo Ultra Trail (119 kilometer og UTMB. Transgrancanaria i mars gikk veldig bra (6. plass), men jeg ble sjuk rett før Lavaredo Ultra Trail i slutten av juni. Akkurat sjukdommen er glemt nå, og fokuset er å stille best mulig forberedt til UTMB. Treninga den siste tiden har gått bra, nå gjenstår en periode med mindre mengde og kanskje litt høyere intensitet på noen av øktene.

Så langt i år har jeg løpt 4.177 kilometer. Delt på årets 32 uker skulle det bli 130 kilometer i snitt per uke. Det er jeg godt fornøyd med, jeg hadde nemlig to uker helt uten trening som følge av sjukdommen før Lavaredo. Jeg klarer ikke å sammenligne med tilsvarende dag i fjor, men må sammenligne 31. juli for at det skal bli «epler mot epler». Til og med 31. juli i år løp jeg 3.961 kilometer mot 3.755 fra 1. januar til 31. juli i 2013. En liten økning er det altså. Men, alt handler jo ikke om hvor mye eller hvor lenge jeg løper. Kvaliteten og innholdet i øktene er jo også veldig viktig. Og selvsagt også restitusjon mellom treningsøktene.

Sondre_Amdahl_s_RunKeeper_FitnessReports_-_RunKeeper

Antall kilometer løping per måned fra 1. januar til 31. juli i 2014.

Sondre_Amdahl_s_RunKeeper_FitnessReports_-_RunKeeper

Antall kilometer løping fra 1. januar til 31. juli i 2013.

Jeg føler at jeg har løpt flere høydemeter og flere kilometer på teknisk sti sammenlignet med i fjor. I tillegg har jeg hatt to «superperioder» med veldig mye spesifik trening, jeg kan ikke huske at jeg hadde slike perioder i fjor. Den ene av disse «superperiodene» var i slutten av januar. Sammen med Didrik Hermansen løp jeg nesten 200 kilometer på teknisk sti i løpet av ei snau uke. Vi løp med sekk og fullt utstyr i Transgrancanaria-traseen. I forrige uke hadde jeg en tilsvarende bolk. Først ei uke med drøyt 180 kilometer på Gran Canaria, så ei uke med 190 kilometer og 12.000 høydemeter på Tenerife og La Gomera. Sånne uker gir muskler i beina og selvtillit.

Advanced_Fitness_Reports_-_RunKeeper

Kilometer løping per måned og antall høydemeter per måned (i 2014). Veldig lite mengde i juni som følge av to uker helt uten trening.

Av alt det andre som også påvirker resultatet av UTMB sammenlignet med CCC i fjor kan det kanskje oppsummeres slik?

Positivt
Flere kilometer på teknisk sti og mer fokus på mine svake sider (utforløping på teknisk sti).
Veldig gode resultater så langt denne sesongen.
Jeg er nok et par kilo lettere sammenlignet med samme tid i fjor.
Jeg reiser til løpsområdet ei uke i forvegen (for å venne meg til høyden). I fjor kom vi til Courmayeur et par dager før løpet.
Jeg har allerede løpt to tredeler av løypa (under CCC i fjor). Tester traseen mellom Chamonix og Courmayeur i dagene før løpet.
Jeg er ett år eldre og har litt mer erfaring fra å løpe med «de store gutta».
Jeg er helt skadefri. I fjor slet jeg tidevis med litt vonde akilles-sener.

Negativt
Jeg løp en dårlig generalprøve under Hornindal Rundt 5. juli.! Men, løpet gikk på lørdag og jeg avsluttet en ti-dagers antibiotikakur på onsdag så jeg er ikke sikker på hvor mye jeg skal legge i dette.
Jeg er ett år eldre… Det går nedover herfra, selv i ultraløp 🙂

Som du ser, så er det flere positive punkter enn det er negative. Jeg regner med at det betyr at UTMB blir en bra opplevelse. Mer om målsettinger, forventninger og detaljer i forberedelsene kommer senere.

IMG_1108

Det er varmt på Gran Canaria for tida.. Opp mot 30 grader i skyggen midt på dagen. Jeg løper som regel på ettermiddagen/kvelden for å slippe unna den værste varmen.

IMG_1145

Det er flott natur rett ved der jeg bor. Dette er fra Soria-dalen med utsikt i det fjerne til Roque Nublo.

IMG_1139

Fine stier rett ved Los Caideros der vi bor.

IMG_1146

Tid for å bytte sko? Hoka Tarmac har vært min absolutte favoritt den siste tida. Men, med asfalt-sko i terrenget må jeg vel bare akseptere at resultatet blir slik som dette?

IMG_1147

Skjeggfie. I ultraverdenen er det litt snakk om at skjegg gjør deg til en raskere ultraløper. Rob Krar og Anton Krupizka er gode eksempler. Men, etter tre uker med sparing fikk jeg ikke til mer enn dette og gav opp!

 

3 responses to “CCC i 2013 vs. UTMB i 2014 – hvordan har forberedelsene gått?

  1. Tilbaketråkk: Fire dager igjen til UTMB | Sondre Amdahl·

  2. Tilbaketråkk: Løpsrapport Ultra-Trail du Mont-Blanc | Sondre Amdahl·

  3. Tilbaketråkk: Tanker om sesongen 2014 | Sondre Amdahl·

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s